Ιαν 112016
 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κριτικό λογοτεχνίας κ. Κίτσου για την ευκαιρία που μου έδωσε μέσα από την συνέντευξη, να παρουσιάσω τις απόψεις και τη δουλειά μου.

Συζήτηση της Όλγας Μπακοπούλου, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου «Μια ανάσα πριν», με την Ελένη Κίτσου.

Ευγενική παρουσία, δυναμική προσωπικότητα, πολυπράγμων. Διαβάζοντας το πρώτο βιβλίο της Όλγας Μπακοπούλου αμέσως υποψιάστηκα ότι είναι ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος. Και δεν έπεσα έξω. Η συνέντευξη, που ακολουθεί, το αποδεικνύει.

Ποια είναι η Όλγα Μπακοπούλου;
Το «είναι» ως ρήμα, κατά τη γνώμη μου, κρύβει μέσα του το τέλος, την ολοκλήρωση, έχει έναν περιορισμό. Αν το υιοθετήσεις, αποδέχεσαι τον εαυτό σου ως κάτι συγκεκριμένο και στατικό. Η δική μου προτίμηση βρίσκεται στο «γίνομαι». Ρήμα εξέλιξης, αλλαγής, πειραματισμού. Απαιτεί πείσμα, προσπάθεια και έντονα συναισθήματα. Σε αναγκάζει σε μια διαρκή αναζήτηση και αμφισβήτηση των πάντων, ακόμα και του ίδιου σου του εαυτού.

Εκτός από τις σημαντικές σπουδές, που έχετε κάνει, έχετε ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίων ταινιών μικρού μήκους κυρίως και έχετε συμμετάσχει σε διάφορα στάδια παραγωγής ταινιών και τηλεταινιών. Πώς αποφασίσατε να περάσετε στη συγγραφή ενός βιβλίου;
Η βασική ανάγκη να αφηγηθεί κάποιος μια ιστορία αποτελεί την αφετηρία για εξερεύνηση και διεύρυνση τόσο των προσωπικών οριζόντων, όσο και των εκφραστικών μέσων. Για μένα ήταν μια εξελικτική πορεία, μια φυσική μετάβαση από το ένα είδος στο άλλο.

Πρόσφατα εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο «Μια ανάσα πριν» από τις εκδόσεις Momemtum. Περί τίνος πρόκειται;
Το «Μια ανάσα πριν» είναι η ιστορία της Μάγδας, μιας πολεμικής ανταποκρίτριας-φωτορεπόρτερ, η οποία βιώνει δυο διαφορετικές εκδοχές της ζωής της, πασχίζοντας μέχρι τέλους να ανακαλύψει ποια είναι η αληθινή. Το δίπολο οικογένεια-καριέρα, το ηθικό δίλλημα ενός φωτορεπόρτερ για το πότε τραβάει μια φωτογραφία ή όχι, η αναζήτηση της ταυτότητας είναι μερικά από τα βασικά θέματα του βιβλίου.

Τι βήματα ακολουθείτε για να γράψετε κάτι; Να υποθέσω ότι υπάρχει ένα στάδιο προετοιμασίας, έρευνα πάνω στο θέμα με το οποίο θα ασχοληθείτε;
Η προετοιμασία και η έρευνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μου. Στην αρχή προσπαθώ να γνωρίσω το θέμα μου μέσα από πηγές και πληροφορίες. Στη συνέχεια διαβάζω βιβλία σχετικά ή βλέπω ταινίες και ντοκιμαντέρ. Αφού έχω σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους του χώρου, επαγγελματίες, οι οποίοι μου συμπληρώνουν τα κενά και μου λύνουν τις απορίες.
Στο «Μια ανάσα πριν» η έρευνα κράτησε σχεδόν έναν χρόνο. Οι συζητήσεις που επακολούθησαν με επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων μου έδωσαν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και με ενέπνευσαν για τη δημιουργία σκηνών που δεν υπήρχαν από την αρχή στο μυαλό μου.

Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που θαυμάζετε και σας έχουν επηρεάσει;
Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που θαυμάζω και με έχουν επηρεάσει με διάφορους τρόπους. Θα ξεχώριζα την Arundhati Roy και την Ali Smith.

Ως συγγραφέας σε ποιους απευθύνεστε και τι μήνυμα θέλετε να περάσετε;
Τα θέματα, τα οποία με απασχολούν, αναφέρονται σε σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς, που πιστεύω ότι αγγίζουν ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.
Κάθε έργο νομίζω ότι μεταφέρει κι ένα ξεχωριστό μήνυμα, ανάλογα με το θέμα. Στο «Μια ανάσα πριν» υπάρχει ένας βαθύτερος άξονας που κινείται γύρω από τη σκέψη ότι ένας άνθρωπος για να αλλάξει τον κόσμο γύρω του θα πρέπει πρώτα να αλλάξει τον εαυτό του.

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου σας είναι επαγγελματίας φωτογράφος και μάχιμη πολεμική ανταποκρίτρια, καθημερινά ζει έντονα τριγυρίζοντας στα πεδία μαχών, με την αδρεναλίνη στα ύψη και λατρεύει αυτό που κάνει. Είναι έτοιμη να δώσει και τη ζωή της ακόμα προκειμένου να τραβήξει την κατάλληλη στιγμή τη φωτογραφία της ζωής της. Μέσα στο βιβλίο μάλιστα υπάρχουν εντυπωσιακά αποσπάσματα που αποτυπώνουν την άμεση και λεπτομερέστατη προετοιμασία του φωτογράφου για την αποτύπωση της στιγμής. Κάτι που δείχνει ότι αγαπάτε το συγκεκριμένο αντικείμενο και είστε γνώστης αυτού. Σωστά;
Είναι γεγονός ότι λατρεύω τη φωτογραφία, η οποία ήταν και ο πρώτος μου μεγάλος έρωτας. Βγάζω φωτογραφίες, σε ερασιτεχνικό πάντα επίπεδο, από τα 13 μου. Υπήρξαν περίοδοι της ζωής μου που η φωτογραφική μηχανή ήταν η προέκταση του χεριού μου.
Η φωτογραφία σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μπορείςνα δώσεις στο φευγαλέο μια μόνιμη υπόσταση. Κάθε κλικ σε κάνει παντοδύναμο, μα και ευάλωτο. Η Μάγδα ξεκίνησε ως η φωτογράφος πίσω από το κλείστρο έτοιμη να απαθανατίσει τη στιγμή και κατέληξε φυλακισμένη σε ένα κάδρο.

Η εμπειρία που αποκομίσατε από τη συγγραφή του μυθιστορήματος; Θα το επαναλάβετε;
Η συγγραφή ενός μυθιστορήματος μοιάζει με μεσαιωνική περιπέτεια. Περιπλανιέσαι σε στοιχειωμένα σκοτεινά δάση, αντιμετωπίζεις δράκους, παλεύεις με ληστές και σώζεις πριγκίπισσες. Αν καταφέρεις να βρεις τον θησαυρό και να επιστρέψεις νικητής στο κάστρο σου, συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ίδιος πια.
Παρόλα τα εμπόδια και τους κινδύνους δεν παύει να είναι μια εθιστική εμπειρία. Ελπίζω σύντομα να ξεκινήσω ένα καινούριο ταξίδι.

Σενάριο ή λογοτεχνία; Τι σας εκφράζει περισσότερο και γιατί; Ή μήπως φωτογραφία;
Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα εύκολα να διαλέξω ανάμεσα στο σενάριο και τη λογοτεχνία τώρα πια. Κάθε είδος γραφής μού προσφέρει διαφορετικές δυνατότητες για να διηγηθώ μια ιστορία. Η εμπειρία μου και στα δυο είδη με απελευθερώνει δημιουργικά δίνοντάς μου την ευκαιρία να επιλέγω τον τρόπο αφήγησης και να εκμεταλλεύομαι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε είδους. Κάποιες ιστορίες που ξεκίνησαν ως σεναριακές ιδέες, ολοκληρώθηκαν ως διηγήματα και το αντίθετο.
Μετά τη συγγραφή του μυθιστορήματός μου, η φωτογραφία απέκτησε μια διαφορετική διάσταση. Έγινε εικόνα-λέξη. Ανακάλυψα ότι μου αρέσει να γράφω εικόνες και να φωτογραφίζω λέξεις.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις, λένε. Συμφωνείτε;
Θα έλεγα μια λέξη χίλιες εικόνες.

Μελλοντικά σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάτι;
Βρίσκομαι στο στάδιο της προετοιμασίας ενός δεύτερου μυθιστορήματος και της ολοκλήρωσης κάποιων σεναρίων.

Η Όλγα Μπακοπούλου γεννήθηκε στο Johannesburg της Νοτίου Αφρικής και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Αγγλική Φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Παρακολούθησε σεμινάρια σεναρίου, σκηνοθεσίας και δημιουργικής γραφής. Έχει γράψει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους και τηλεταινίες. Το 2005 το σενάριο για την τηλεταινία «Γεια Χαρά» έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό σεναρίου που διοργανώθηκε από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ. Το 2009 έγραψε το σενάριο για την ταινία μικρού μήκους «Πίσω από τα σύννεφα», η οποία έλαβε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου Αθήνας, καθώς και του πρώτου αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ της Πάτρας. Γύρισε ταινίες μικρού μήκους και συμμετείχε σε αρκετές άλλες, στο κομμάτι της παραγωγής. Περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά της, όποιος επιθυμεί, μπορεί να βρει στη διεύθυνση: www.bacopoulou.com.

 

Αναδημοσίευση από το Διαβάσαμε.gr

 Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.